torstai 21. huhtikuuta 2016

Pataleipä

Jos et ole jo tehnyt tätä ihanaa rapeakuorista pataleipää, nyt on korkea aika! Rapea kuori,
pehmeä sisus ja tekemisen helppous ja nopeus takaavat sen, että teet varmasti toistekin.
Taikinan tekee mainoskatkon aikana ja käsiä ei tarvitse edes liata. Mitään erikoisvälineistöäkään
ei tarvita - leivän voi tehdä vaikka kannellisessa teräskattilassa, jos kaapissa ei satu olemaan pataa.

Juuri söimme viimeiset viipaleet tämänpäiväisestä leivästä, mutta aamuksi on taas uusi
taikina tekeytymässä!

 * * *

Pataleipä

4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
kourallinen seesamininsiemeniä tai muita siemeniä
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3,5 dl n. 42 asteista vettä

 Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon n. 42 asteinen vesi ja sekoita. Peitä kelmulla
ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön n. 12-24 tunniksi.

Laita kannellinen teräskattila tyhjänä kylmään uuniin. Säädä uuni 200 asteeseen. Kun
uuni on lämmin, ota kattila uunista, suihkaise kuumaan kattilaan vuokaspraytä (tai öljyä)
ja kaada taikina kattilaan. Paista leipää uunissa kattilassa kansi kiinni n. 35 minuuttia ja sen
jälkeen vielä ilman kantta n. 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut sopivasti väriä. Kumoa
leipä heti kattilasta. Nauti uunituoreesta leivästä!

* * *




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti